Ars Nova Copenhagen præsenterer i dette påskeprogram en samling værker, der udforsker sorgens og trøstens temaer – fra renæssancens spirituelle dybder til moderne fortolkninger af liturgiske tekster. Programmet samler stemmer fra musik på tværs af århundreder og viser, hvordan vokalmusikken til alle tider har ladet sig inspirere af påsketidens alvor og håb.
Koncertens titel og hovedværk er hentet fra den amerikanske komponist Nico Muhly, hvis No Resting Place opføres for første gang i Danmark. Dette markante værk er skrevet af en af vor tids mest efterspurgte – og, ja, for at sige det ligeud, cool – komponister, der blandt andet har samarbejdet med Philip Glass, Björk, Sufjan Stevens og Bryce Dessner. No Resting Place henter inspiration i renæssancens klagesange og kombinerer dem med moderne vidnesbyrd fra Windrush-generationen – de caribiske immigranter, som blev inviteret til at genopbygge efterkrigstidens Storbritannien, men senere blev udsat for systemisk racisme og tvangsflytning. Gennem sin gribende musik og tekst udforsker værket den universelle og aktuelle kamp for identitet og tilhørsforhold.
Muhly får amerikansk selskab i programmet af Caroline Shaw, en af vor tids mest anerkendte komponister. Hendes værk And the Swallow, der bygger på Salme 84, reflekterer over længslen efter fred og håb. Den danske komponist Vagn Holmboe, en af Danmarks største vokalkomponister, tilfører programmet en nordisk klang med sin rå og intenst mørke Miserere.
Den britiske renæssance-komponist William Byrd har i Ave verum corpus komponeret en enkel, inderlig bøn, der har haft en gennemgribende indflydelse på hele den vestlige kirkemusik. I Ave verum corpus re-imagined, fortolker den britiske komponist Roderick Williams Byrds værk i en moderne og elegant hyldest, hvor han sammensætter sine yndlingsfragmenter fra originalen i en ny og fascinerende version.
Giovanni Pierluigi da Palestrina, en af renæssancens mest markante skikkelser, fejrer i år sit 500-års jubilæum. Hans otte-stemmige Stabat Mater for dobbeltkor er en intens og gribende skildring af Marias sorg ved korset. Fra samme tradition fortsætter den portugisiske komponist Manuel Cardoso linjen i sine Lamentationes, en meditativ og rørende version af Jeremias’ klagesange – formentlig fremført her for første gang i moderne tid.